Carving (dekorativní úprava čerstvého ovoce a zeleniny) má dávnou historii. Prvopočátky nalezneme v Asii, kde tato technika vyřezávání má své kořeny. V současné době se v gastronomii stále více klade velký důraz na estetiku, a proto se pro zvýšení atraktivity stává dekorativní úprava ovoce a zeleniny nezbytnou součástí nejen rautových stolů, ale může být i originálním dárkem.
Pro vyřezávání lze využít téměř jakékoli ovoce nebo zeleninu. Nejčastěji se využívá meloun nebo dýně, ale lze využít i avokádo, papáju, velmi oblíbeným materiálem je i jablko. Ze zeleniny pak mrkev, kedlubny, pórek, červená řepa. K vyřezávání se používají speciální dlátka a nožíky.
Pro zájemce jsou pořádány 3 typy kurzů :
- jednoduché ozdoby a květy ze zeleniny a ovoce – jednoduché a složitější ozdoby a květy ze zeleniny a ovoce – květy z ředkviček, pórku, mrkve …
- vyřezávání melounů – každý účastník si sám vyzkouší vyřezat 2 melouny, naučí se 2 dekory – květ jiřiny a růže
- plastické motivy vyřezané do melounů – kurz je vhodný pro absolventy druhého kurzu, patří mezi náročnější. Náplní je vyřezávání např. zvířat
Délka kurzu : 2 dny
Cena : 1350,- Kč pro studenty školy ( škola na tento kurz studentům částečně přispívá)
Místo konání : Soukromá střední škola gastronomie, Svídnická 599/1a, Praha 8
Lektoři : David a Andrea Beranovi
Termín konání : 10. – 11. 10. 2022