Kód a název oboru : 65-51-H/01 Kuchař – číšník
Způsob ukončení studia : výuční list
Délka studia : 3 roky
Podmínky přijetí : odevzdání řádně vyplněné přihlášky ( lze ji stáhnout v sekci přihlášky )
Přijímací řízení pro daný školní rok se koná na základě a v souladu s nařízením MŠMT ČR v platném znění
Profilace :
- zaměření ŠVP číšník – barman, servírka – barmanka
- zaměření ŠVP kuchař – kuchařka
- zaměření ŠVP číšník – servírka
Žáci si profilaci volí již na počátku 1. ročníku, po prvním ročníku mohou případně své zaměření ještě změnit
Příprava v učebním oboru zahrnuje teoretické a praktické vyučování, které je střídáno v týdenních cyklech. Cílem je poskytnout ucelené poznatky z celé oblasti gastronomie. Po osvojení povinného základu je studentům poskytována prohloubená příprava v jednotlivých povoláních ( profilace kuchař-kuchařka číšník-servírka, číšník-barman, servírka-barmanka).Absolventi se uplatní zejména v pozici zaměstnance v různě velkých provozech, po získání nezbytné praxe v oboru jsou připraveni na soukromé podnikání v pohostinství ( přehled pracovišť odborného výcviku ).
Žáci mohou v rámci studia za své studijní výsledky využít motivačního prospěchového programu ke snížení školného
Výuka se uskutečňuje podle školního vzdělávacího programu
Teoretické vyučování se uskutečňuje v kmenových a odborných učebnách. Praktická část výuky probíhá na pečlivě vybraných pracovištích se kterými již po mnoho let spolupracujeme ( Four Season, Augustine – seznam pracovišť )
Obsah vzdělávání tvoří :
- všeobecně vzdělávací předměty – český jazyk, cizí jazyky – anglický a německý jazyk, matematika, základy přírodních věd, tělesná výchova, základy společenských věd aj..
- odborné předměty – technologie, stolničení, potraviny a výživa, ekonomika, zařízení provozoven, informační a komunikační technologie, ubytovací provoz, speciální technologie, základy sommelierství
V průběhu studia jsou pro žáky pořádány kurzy – barmanský, kurz vyřezávání ovoce a zeleniny. Úspěšným ukončením 3. ročníku a vykonáním závěrečné zkoušky dosáhne absolvent středního odborného vzdělání a získá výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce.
Absolventi tříletých učebních oborů mají možnost dále získat úplné střední odborné vzdělání v nástavbovém maturitním studiu v denní i dálkové formě – obory Gastronomie nebo Podnikání
Školné : 13 200,- Kč ročně ( školné lze hradit jednorázově nebo pololetně ), lze studovat i za výrazně snížené školné při využití motivačního prospěchového programu